Сыйымдылықтардың жарылыс қаупі
Жыл сайын әлемде өсімдік шикізатын сақтау және өңдеу объектілерінде, оның ішінде тамақ өндірісінде 400-500 жарылыс болады. Тек Ресейде 2021 жылда 17 апат болды, оның 13 — өлімге әкелетін жазатайым оқиғалармен болды. Жарылыстардың жартысына жуығы әртүрлі сыймаларға: сүрлемдер, бункерлер, контейнерлер жатады.
Қауіп технологиялық жүрістің ерекшеліктерімен байланысты:
- жанғыш шаң-ауа қоспасының болуы;
- өздігінен жылыту және өнім үйінділерінің өздігінен тұтануына байланысты жарылыстың басталу көзінің сыйымдылығында пайда болуы;
- жоғары ылғалдылыққа байланысты шикізатты ашыту кезінде жанғыш газдардың бөлінуі.
Өздігінен жылынатын өнімдерді контейнерлерде ұзақ уақыт сақтау олардың өздігінен жануына әкеледі. Бұл ретте жер үсті және су асты кеңістіктеріне, сондай-ақ су асты және су асты қабаттарының үй-жайларына қауіпті концентрациядағы: сутегі, метан, көміртегі оксиді Термо тотығу реакциясының жанғыш газ тәрізді өнімдері түседі.
Сондай-ақ, сусымалы шикізатты тасымалдау процесінде ұсақ органикалық шаң пайда болады: астық, ұн, қант, көмір және т.б. ол жанғыш қасиеттерге ие және ауамен байланыста жарылғыш өрт қауіпті шаң-ауа қоспасын құрайды. Көрнекі түрде ол көрінбеуі мүмкін. Бірақ тұтану көзімен байланысқан кезде шаң детонациямен тұтанады.
Бастапқы жарылыс Жалынның жабық кеңістіктегі шаңның және газ - ауа қоспасының жанбаған бөлігіне таралуын бастайды және бірнеше қайталама жарылыстар жүреді. Апаттың бүкіл процесі тез жүреді және жарылыстан қорғаудың арнайы жүйелерін қолданбай оны оқшаулау мүмкін емес. Газ-бу-ауа қоспасының жабық көлемде жарылғыш жануы кезінде қысым 700-900 кПа дейін көтеріледі, бұл жабдық үшін қауіпсіз мәндерден асады
Жарылыстың басталу көздері
EN 1127-1-2014 стандарты жанғыш шаң-ауа қоспасымен жанасқанда апатқа әкелуі мүмкін 13 белсенді тұтану көздерін жіктейді.
Сыйымдылықтарда қандай қауіп факторлары болуы мүмкін:
- <
- азық-түлік үйінділерінің өздігінен жануы;
- жылу оқшаулауының бұзылуына байланысты қыздырылған беттер;
- сүрлемдер мен бункерлерден жанып жатқан өнімді түсіру, бұл сүрлем астындағы қабатта өртке әкеледі;
- механикалық және электрлік ұшқындар;
- статикалық электр қуаты.
Сүрлемдер мен шанақтарды пайдалану ережелері шаң жиналуына, өсімдік шикізатын ұзақ уақыт сақтауға жол бермеуге; ыдыстағы температура мен ылғалдылықты бақылауға нұсқау береді. Жарылыстың алдын алу кезінде жарылыс ықтималдығы төмендейді, бірақ оны толығымен жоққа шығаруға болмайды. Пайдалану ережелерін бұзған кезде ол бірнеше есе артады.
Қауіпті нысандарының (Қауіпті өндірістік нысаны) иесіне арналған қауіпсіздік стандарттары
Қауіпті факторлардың болуына байланысты сүрлемдер мен бункерлер қауіпті объектілерге жатады. Оларды жарылыстан қорғаудың минималды талаптары 99/92/EC Директивасында келтірілген.
Қауіпті нысандарды пайдалану кезінде келесі әрекеттерді орындау қажет:
- жарылғыш ортаның пайда болу ықтималдығын ескере отырып, тәуекелдерді бағалау;
- қауіпті аймақтарды жанғыш шаңмен, газдармен жіктеңіз және белгілеу;
- жабдыққа жарылыстан қорғау құрылғыларын орнату.
99/92/EC директивасының жалпы талаптары ұлттық заңнамада айқындалған.
Техникалық шешімдер
Сыйымдылықтың қауіпсіздігі үш жолмен қамтамасыз етіледі:
- Сүрлемдер мен бункерлерді пайдалану ережелерін, өсімдік шикізатын сақтау ережелерін сақтау арқылы.
- Қазіргі заманғы аспирация жүйелерін қолдану арқылы.
- Жарылысты оқшаулауға, кесуге және (немесе) жарылысты қауіпсіз босатуға арналған жүйелерді — жарылыс босатқыштарды орнату арқылы жүзеге асырылады.
Жарылыстан қорғау жүйелері пайдалану жағдайлары мен ыдыста сақталатын шикізаттың ерекшеліктеріне қарай таңдалады. Сондықтан біз алдымен IEC 60079-10-2-2011 бойынша жарылғыш аймақтардың класын және жабдықты қорғау деңгейін анықтау үшін тәуекелдерді талдаймыз.
Біз зерттеулер жүргіземіз, соның ішінде аккредиттелген зертхананы тарта отырып. Олардың нәтижелері бойынша біздің сарапшылар өндірістің жарылыс қаупінің параметрлерін анықтайды:
- минималды жарылыс концентрациясы / LEL
- максималды жарылыс қысымы / Pmax
- жарылыс қысымының максималды өсу жылдамдығы/(dp / dt)max
- жарылыс қаупінің класы / Kst
- минималды жарылыс температурасы / MIT
- ең төменгі өрт температурасы / GT
- минималды жарылыс энергиясы / MIE
- оттегінің шекті концентрациясы / LOC.
Бұл деректер пайдалану шарттарын ескере отырып жарылыстан қорғаудың нақты жабдығын таңдауға мүмкіндік береді.
Сыйымдылықты қорғау үшін біз RSP компаниясымен бірлесіп түріне байланысты техникалық шешімдерді: жарылысты басу, артық қысымды босату және жарылысты жалынсыз босату ұсынамыз. Біз оларды тапсырыс берушінің нысанына жеке бейімдейміз.